IJS TIJD
IJSTIJD
Mijn fotoreeks, getiteld 'IJs tijd', is in 2019 ontstaan uit mijn eindwerk voor mijn fotografieopleiding. Voor mijn portfolio wou ik een onderwerp dat zowel visueel krachtig als maatschappelijk relevant was, zo kwam ik terecht bij de methaangasbellen in het Baikalmeer in Siberië. Bij temperaturen tot -40 °C kwam deze abstracte fotoreeks van methaangasbellen en breuklijnen tot stand.
In het Baikalmeer zorgen deze extreem lage temperaturen ervoor dat de methaangasbellen, afkomstig van de ondergrond van het meer, op hun weg naar de oppervlakte blijven steken in het ijs. Dit creëert prachtige abstracte beelden - surrealistisch bijna - maar ze vertegenwoordigen een minder aangename werkelijkheid.
Het methaangas in deze bubbels is namelijk een broeikasgas dat ongeveer 24 keer sterker is dan CO2 op het gebied van warmte-absorptie. Met andere woorden, wanneer deze bellen vrijkomen, kunnen ze aanzienlijk bijdragen aan de klimaatverandering. Deze dreiging wordt nog groter doordat er ook enorme hoeveelheden methaan vastzitten in de permafrost - eeuwig bevroren grond in vooral de Arctische gebieden. Door de opwarming van de aarde begint deze permafrost langzaam te ontdooien en komt er steeds meer methaan vrij in onze atmosfeer en versnelt daarmee de klimaatopwarming.
Met 'IJstijd' probeer ik dus deze complexe en potentieel catastrofale problematiek aan te kaarten door middel van fotografie. Elk beeld van een bevroren methaangasbel staat symbool voor de uitdagingen waar onze planeet en toekomstige generaties voor staan.
Met de drie zwarte horizontale beelden uit deze reeks, heb ik als winnaar van de 'Black and White story telling series', georganiseerd door AFF, geëxposeerd tijdens de London Photoshow 2021. Deze minireeks noemt 'Black Ice'.
De prijzen voor deze reeks worden op aanvraag gegeven. De prijslijst is hierop niet van toepassing.
In samenwerking met Geert De Kockere, werd het gelijknamige foto haikuboek ´Ijs tijd´ uitgegeven. Het boek kan bij hem worden besteld, via onderstaande link.
'Ijs tijd' werd ook uitgegeven als gratis e-book, dat je hier kan downloaden..